tiistai 13. tammikuuta 2009

Ahma

Tein syvän epämotivaation vallitessa äidinkielen portfolion kaverini hienosta Ahma-sarjakuvasta. Seuraavassa osat 1 ja 4. Vertaus oli pakollinen. Huomatkaa sen miltei sieluton kliseisyys. Kaveri sentään vertasi Musta hevonen-sarjakuvaa kumkvatteihin. Epäilen vahvasti suomenkielessä olevan muitakin määritteitä kuin 'melko', mutta eipä niitä stressaantunut mieli jaksanut vaihdella.

Ahma

Ahma on pääpiirteissään tositapahtumiin perustuva nettisarjakuva, jonka julkaisukanava on blogi. Uusia Ahmoja julkaistaan viikoittain. Sarjakuvassa käytetään eläinhahmoja ja sen päähenkilöitä ovat Väiski (ahma), Betong (pöllö) ja Kurre (orava). Väiski esiintyy miltei jokaisessa stripissä ja se toimii sarjakuvan piirtäjän alteregona. Väiski on kyyninen, sarkastinen, ironisoiva ja hänellä on hämmästyttävä piikittelytaito. Betong on elämäniloinen ja yliterävän mielikuvituksensa ansiosta huumoria synnyttävä hahmo, joka osaa myös kiteyttää asiansa hyvin raadollisiin elämänviisauksiinsa. Kurre pitää syvällisistä keskusteluista ja hänellä on toisinaan myös huolia, verrattuna miltei ikipirteään Betongiin.
Ahma sijoittuu melko pitkälti koulumaailmaan tai päähenkilöiden vapaa-ajan tapahtumiin, joista sijansa saavat erityisesti arkielämän absurdeimmat keskustelut ja kollektiivisen luovuuden aikaansaamat sanaleikkiryppäät. Ahman huumori on monipuolista, mutta strippimuotoisen, lyhyehkön luonteensa vuoksi se etenee usein melko nopeasti ja hauskuus on viimeisessä ruudussa. Toisinaan hauskuus on myös jakaantunut tasaisesti koko sarjakuvaan, jolloin on myös vaarana, että strippi tuntuu päämäärättömältä.
Sarjakuvan piirrosjälki on taidokasta ja melko vähäeleistä. Valtaosa Ahmoista on mustavalkoisia, mutta myös väritettyä Ahmaa on kokeiltu pariin otteeseen.

***
Suomalaisella rock-yhtyeellä CMX:llä on kappale nimeltä Puuvertaus. Aionpa itsekin esittää yhden. Tämä sarjakuva on kuin nuori tammi. Se on vetreä ja kurottaa ennakkoluulottomasti korkealle, vaikka rinnalla kasvaa vuosisatoja vanhoja puita, jotka saavat pikku tammen näyttämään vielä kovin piskuiselta. Tammen kehitystä on tarkasteltava suhteessa muihin tammiin ja parhaimman vertailukohdan saa muista nuorista tammista. Tammen kauneudesta ei olisi hyötyä, ellei sitä näkisi kukaan. Tammi ja metsän eläimet elävät sovussa. Tammi kuulee kaiken, mitä eläimet sanovat ja toisinaan myös ihmiset jättävät jälkensä puuhun (blogikommentointi).

***

Siitä riemusta, että saimme opiskella koko 75 minuuttisen filosofiantunnin Immanuel Kantin tietoteoriaa, kevennän postausta seuraavalla videolla:

3 kommenttia:

ketoharju kirjoitti...

Hah! Nyt saan valtavasti uusia lukijoita. Maltan tuskin odottaa kokonaista portfoliota... (jonka luonnollisesti vaadin nähtäväkseni)

Heikki Ketoharju kirjoitti...

Harmi että tätä blogia taitaa lukea vaan minä ja Väiski? Tammivertaus oli kuin loraus ajatusten kymestä.

Redelisko kirjoitti...

On kai niitä lukijoita ny kymmenkunta, mut aika niukasti silti :|