maanantai 27. huhtikuuta 2009

Sosiaalifoorumi & mielenosoitus

[alunperin tarkoitettu uraaniliikkeen sähköpostilistalle, joten tyyli on vähän erilainen]

Tervehdys!

Kävimme viikonloppuna Helsingissä, Suomen sosiaalifoorumissa ja ydinvoiman vastaisessa mielenosoituksessa, n. 14 hengen matkaporukan kanssa. Bussi lähti Joensuusta lauantaiaamuna viideltä, mutta eipä tämä tunnelmaa haitannut. Osallistuminen ei katsonut ikää saati puoluekantaa ja osallistujien kirjo olikin laajahko. Bussimatka Joensuusta Helsinkiin kesti parilla pysähdyksellä seitsemisen tuntia.

Sosiaalifoorumi oli useiden eri kansalaisjärjestöjen laajapohjainen tilaisuus, jossa oli monia päällekkäisiä paneeleja ja kävijät saattoivat valita niiden väliltä kiinnostuksensa mukaan. Itse kävin mediakriittisessä keskustelussa, eurovaalipaneelissa ja 2000-luvun sosialismia hahmotelleessa pajassa. Tarjolla oli kuitenkin myös esim. Freiren pedagogiikkaa tai vaikkapa "universaalia rakkautta" käsitellyt vaihtoehtopaja. Foorumi järjestettiin ruotsinkielisellä työväenopistolla Arbiksella, joka olikin suurehkon kokonsa ja sijaintinsa puolesta oikein mukava paikka. Osanottajia riitti ja paikalla nähtiin myös iso kourallinen vasemmistopoliitikoita Kimmo Kiljusesta Esko Seppäseen ja Yrjö Hakaseen.

Mielenosoitus alkoi n. kello 13.00 eduskuntatalolta. Sitä olivat järjestämässä mm. ympäristöliikkeet ja poliittiset nuorisojärjestöt. Mielenosoittajia oli ennakkoon pyydetty laittamaan joko mustaa tai keltaista päälle, joten ydinvoiman vastainen kulkueemme velloikin harmonisen näköisenä ja pitkänä letkana ohi energiayhtiöiden toimistojen. Osallistujia oli arviolta 800, koska osa ihmisistä tuli sosiaalifoorumista ja osa pelkästään kulkueeseen.

Arhi Kuittisen ottamia kuvia mielenosoituksesta. Sosiaalifoorumin kuvat ilmestynevät myöhemmin.

Ei kommentteja: