keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Yo-filosofia

Pienestä alkujärkytyksestä toivottuani vastailin seuraaviin kuuteen kysymyksen:

2. Mitä filosofiassa tarkoitetaan väitteellä "tieto on valtaa"? Miten esimerkiksi alla oleva kuva ilmentää väitettä? (Kuvassa hollantilainen laivahissi)
4. Egoismi kalatiskillä, sen suhde psykologiseen egoismiin ja egoismin kritisoiminen.
7. Yksilön velvollisuudet yhteiskuntaa kohtaan? Yhteiskunnan velvollisuudet yksilöä kohtaan? + sitaatti Stalinilta. (aiheutti kohtalaisen virnistyksen).
8. Miten parhaassa mahdollisessa valtiossa valitaan johtajat?
9. Pitääkö luontoa suojella ennen kaikkea ihmisen onnen ja menestyksen vuoksi? Pohdi kysymystä arvofilosofian ja eri tieteenalojen kannalta.
10. Pohdi, pitäisikö menestyneiden yhteiskunnallisten ja taloudellisten toimijoiden unohtaa oma kansallinen kulttuurinsa arvoineen ja tavoitella globaalia yhtenäiskulttuuria. + sitaatti Lars Rydéniltä.

Vastaamattomiksi jäivät seuraavat hehkeät kysymykset:

1. Hyve ja hyveellinen elämä kuuluvat etiikan peruskäsitteisiin. Mitä hyveitä hyvältä ihmiseltä edellytetään? Pohdi, onko hyveellinen ihminen myös onnellinen.
3. Ihmisillä on selkeitä käsityksiä oikeasta ja väärästä toiminnasta. Nämä käsitykset eivät perustu mihinkään filosofisen etiikan teoriaan. Mikä on tälläisen arkietiikan pätevyys?
5. Thomas S. Kuhn ... a) Mitä tarkoitti tieteellisellä paradigmalla? b) Miten paradigman käsite auttaa selittämään tieteen kehitystä? c) Miten Kuhnin tieteenteoria suhtautuu tiedon kasvun ajatukseen?
6. Millä tavoin välttämättömyyden ongelmaa on käsitelty filosofiassa? (Aika Keijo saa kyllä olla, että tuosta vetää lukiopohjalta edes muutaman pisteen. Itsehän kuulin koko ongelmasta ensi kertaa tuossa kokeessa.)

Laskeskelin, että ne riittäisivät ehkä hyvässä lykyssä 29 pisteeseen, jolla irtosi viime keväänä eximia, mutta esim. "tieto on valtaa"-essee oli hädintuskin kolmen pisteen arvoinen. Jokerit ehkä hyvässä lykyssä kuusi pistettä molemmat. Noh, sen näkee sitten. Historian koettakin vilkuilin abitreenien sivuilta ja kylläpä kävi onni, että kirjoitin sen syksyllä. Perjantaina englantia. Siinä saa taistella ihan C:nkin eteen.

Filosofian koe
Historian koe

***

Saksassa on näköjään taas ammuskeltu koulussa. Osanotto sinne suuntaan. Tästä teemasta suosittelen kyllä lämpimästi Klementiinin viimesyksyistä kirjoitusta. Avasi kyllä omaakin lukkiutunutta ajattelua.

Ei kommentteja: