sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Muistiinpanoja affirmaatiosta

Pahoittelen, etten muokannut näitä esseemuotoon. Helpompaa itselleni näin. Oikeastaan kooste, mutta yritin heittää muutamia omiakin ajatuksia.

- Myöntämistä.
- Sanoa 'kyllä' elämää vahvistaville ja kehittäville voimille, sanoa 'ei' tukahduttaville.
- Samanaikaisesti on muistettava negatiivisten asioiden positiiviset puolet, esim. konfliktin kehittävä vaikutus; kehitys polttopisteiden kautta ja mm. väittelyn energisoiva vaikutus.
- Kriittisyyden vastakohta.
- Affirmatiivisuutta hahmotelleita ja soveltaneita filosofeja mm. Nietzsche ja 1900-luvulla esim. Deleuze.
- Luova tila, oman asettaminen; esim. ei olla "anti-", vaan jonkin oman puolesta.
- Aktiivisuutta, reaktiivisuuden sijaan.
- Kriittisyys yleensä vain vahvistaa kohdettaan, eli jos vaikka tarkoitus on päästä kirkosta instituutiona eroon, sitä ei tule kritisoida, vaan on puffattava instituutioista vapaan uskonnonharjoittamisen etuja tai toisaalta ateismin hyviä puolia. Kirkon kritisoiminen antaa kirkolle avaimet itsensä kehittämiseen. Kriittisyys voi kylläkin irtaannuttaa ihmisiä kirkon piiristä, mutta toisaalta pidemmän päälle jättää vahvistuneen instituution vähemmillä kannattajilla.
- Kapitalismin kritisoiminen on pakottanut vastustajan kehittämään mm. uusia käsitteitä, kuten sosiaalinen markkinatalous, vaikka järjestelmän perimmäinen olemus ei ole muuttunut. Tehokkaimmat sosialistiset tai anarkistiset kirjoitukset ja teot ovat alkaneet aktiivisesti rakentamaan omaa, ilman dialogia kapitalismin kanssa. Ts. antikapitalistiset eleet konvertoidaan prokapitalistisiksi. Che Guevara on hikipajapaitojen printti. Toimivat vaihtoehdot eivät välttämättä edes vanno minkään ismin nimeen.
- Hetkessä oleminen, välineellisen olemisen sijaan. Carpe diem.
- Itsensä rakastamisessa ei ole mitään pahaa, vaan se on täysin luonnollista. Ongelma syntyy vasta itsen ollessa ainoa rakkauden kohde. Itsensä rakastaminen on edellytys muiden rakkaudelle, koska siinä kokee itsensä rakastamisen arvoiseksi ja voi olla avoin muille. Itseään vähättelevät eivät pariudu oma-aloitteisesti.

Lähteinä ainakin:
Vallankumouksen hedelmiä: Jujutsu-affirmaatio eli miksi kritiikki on huonoa
Rakkaudellisia nyrjähdyksiä: Affirmaatio (radiotallenne)

Ei kommentteja: