tiistai 15. huhtikuuta 2008

Filosofian hyödyllisyydestä

Epätodellista. Mitenkään nyt edes tietämättä asiayhteyttä, mutta seuraavien väitteiden jälkeen vereni tuntui muuttuneen hetkellisesti lyijyksi. Syntyi tämän blogin ensimmäinen puhtaasti filosofinen kirjoitus. [Edit. ne väitteet kuulemma liittyivät ihan erilliseen tehtävänantoon, eivätkä sinänsä olleet kenenkään mielipiteitä (uskoni ihmiseen palautui!). Kirjoitukseeni olen toki edelleen tyytyväinen... ;D ]

"Filosofit eivät saa mitään hyödyllistä aikaan"

Ai millaista hyötyä ja kenelle?

Jos nyt lähdetään sieltä omakohtaisista lähtökohdista liikkeelle, niin esim. periaate, jonka mukaan ihmiselle maksetaan palkkaa on lähtöisin filosofiasta. Lakkoilu on jatkumoa marxilaisesta kansanperinteestä ja ilman filosofiaa sinunkin tulosi muodostuisivat mielivaltaisesti työnantajan tahdon mukaan ja palkka olisi tuolloin huomattavasti pienempi. Eikö filosofia alakin tuntumaan hyödylliseltä?
Koululaitos perustuu filosofiaan ja ilmaista terveydenhoitoa on alettu ylläpitää filosofisten suuntausten inspiroimana. Hyödyttömiä laitoksia?

"Tiedemiehet ja insinöörit saavat sentään jotakin hyödyllistä aikaan"

Ettei vaan olisi tiedemiehilläkin filosofia taustalla. Ajatellaan nyt vaikka uusien lääkkeiden kehittämistä tai muuta inhimilliseen hyvinvointiin pyrkivää toimintaa. Se ei synny tyhjästä, kaiken sen taustalla on filosofia ja se tosiasia, että jokaisessa historian vaiheessa joillakin henkilöillä on ollut voimaa ja rohkeutta pohtia asioiden taustoja ja luoda jotain uutta. Jos nyt kärjistän, niin tiedemiesten maailma ilman filosofiaa olisi vain helvetillinen laboratorio, jossa ihmiset olisivat koe-eläimiä ja kaikki toiminta tapahtuisi ilman päämäärää tai moraalin asettamia rajoituksia. Filosofia synnyttää päämäärän, mihin pyritään, mikä on hyvää ja tavoiteltavaa. Filosofia myös synnytti moraalin sen nykyisessä jalostuneessa muodossa. Toki ihmisillä on aina ollut jonkinlainen käsitys oikeasta ja väärästä, mutta ilman filosofiaa se käsitys olisi tälläkin hetkellä jopa vuosisatoja jäljessä. Lähdetäänkö metsästämään orjia? Teknologinen ja muu materiaalinen kehitys tuo aina mukanaan uusia moraalisia ongelmia ja yhteiskunta vääristyisi huimasti, mikäli sille ei löytyisi vastapainona edes ripausta filosofiaa.

Olen tosin jo pitkään ollut sitä mieltä, että se lukion pakollinen filosofian kurssi on lähinnä opetushallituksen epätoivoinen yritys puhdistaa omaatuntoaan. Kapitalistisessa yhteiskunnassa kun kaikki pyritään alistamaan taloudellisen hyödyn alle ja siinä taistelussa filosofia on varsinainen riippakivi kaiken maailman moraaleineen ja ismeineen, pyh.
Enkä nyt todellakaan tarkoita, että kaikista pitäisi tulla filosofeja; maailmaan mahtuu monelaisia ihmisiä, mutta tietämättömyydessä eläminen ei myöskään saa aikaan sitä paljon puhuttua hyötyä (filosofinen käsite sekin).

Ei kommentteja: