lauantai 15. elokuuta 2009

Ay-liikkeestä

Ammattiliitot puolustelevat tukeaan vasemmistolle

Tylytinpä eräällä foorumilla yhtä trollia, kun pisti vihaksi. Eihän näihin ikinä pitäisi vastata, kun tuppaavat innostumaan lähinnä enemmän.

(Hurskastelua vasemmiston saamista ay-tuista)
Asia on niin, että sitä jakavat ammattiliiton alaisuudessa toimivat puolueryhmittymät suhteutettuna kokoonsa. Kokoomus ei kyseistä tukea saa, koska heillä ei toteuttamansa politiikan vuoksi ole riittävää kannatusta järjestäytyneen työvoiman keskuudessa. Esim. Keskustalla on pienehkö kannatus Puuliitossa ja siten heillä on mahdollisuus saada oma osuutensa tuesta sieltä, vaikka miten porvareita olisivatkin. Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen olisi selkeä huononnus työntekijöiden asemaan, koska sitä vastaavia vuosittaisia palkankorotuksia ei kylläkään tulla koskaan hyväksymään.

Vasemmistoliitto käytti ay-tuet työelämäkampanjoihin, eikä vaaleihin, joten miten työntekijät tästä jotenkin olennaisesti kärsivät? Tradekan kanssa oli yhteistyösopimus, joka hyödytti molempia osapuolia [1]. Vasemmistoliitto ei aja Tradekalle verohelpotuksia, koska kumpikaan ei ole kiitollisuudenvelassa toiselle. Sen sijaan Kokoomus saa yrityksiltä näennäisen yksisuuntaista tukea ja olisi sinisilmäistä ajatella, etteikö vastineeksi tulisi myös mieleistä politiikkaa.

Tätä varten on työttömyyskassat, on järjetöntä maksaa vuodessa 500euroa, kun kaikki raha menee hämäräbisneksiin.

Itse boikotoin kaikenmaailman liittoja ja tietysti Tradekaa.

Ai että kun olet hieno ihminen! Pelkkä työttömyyskassa on taloudellinen järjestely, vailla työvoiman hyvinvointia edistäviä päämääriä. Siis: liitto taistelee, mutta myös liittoon kuulumattomat nauttivat liiton taistelun hedelmistä. En tiedä demareista, mutta Vasemmistoliitto käytti toiminta-avustukset vain ja ainoastaan työelämäkampanjointiin ja siitä on hämäräbisnekset kaukana. Myös liitot itse käyvät vastaavanlaisia kampanjoita muun toimintansa ohella. Onko se nyt jotenkin lähtökohtaisesti väärin, jos kampanja onkin puolueen taholta? - Ei, se vain antaa kampanjalle myös parlamentaarisen kehyksen.

Ay-liikkeestä noin yleisesti sanoisin, että työn prekarisoituminen tulisi ottaa huomattavasti vakavammin. Parastahan olisi, jos ay-liike alkaisi yksissä tuumin ajamaan perustuloa. Pistää myös vihaksi, kun osa ay-johtajista lobbaa avoimesti lisäydinvoimaa, samoin keväällä säädetyn Lex Nokian siunaaminen ay-liikkeen taholta oli järkyttävää toimintaa työntekijöitä kohtaan.

Mistäköhän johtuu, että sinun tarvitsee boikotoida vaan Tradekaa, kun meillä hallituksen politiikkaan pettyneillä lista [2] olisi seuraavanlainen (ryhmitelty boikotoimisen helppouden mukaan):

IF (Sampo konserni)
OP-Pohjola

Abloy
Ideapark
Masku
Maxi Makasiini
Maxi-Kodintukku
Suomi-Soffa
Skaala-ikkunat
Säästöpörssi
Säästötalo Robinhood
Tarjoustalo
Tokmanni
Turkistuottajat
Vapaa Valinta
Veljekset Laakkonen

Kurikka-Kaluste
Kymen Kielipalvelu
Pohjanmaan kaluste
Pohjois-Karjalan Kirjapaino
R&H Mielialapalvelut
Rakennus Asto
Suomen Ässä-asunnot
Tammi-Asunnot

Ajanta Oy
Aker Finnyards
AMK-Holding
Aristo-Invest
Destia
Evli Pankki
Fincorp
Finnfoam
Fulmarus
Gyllenberg private bank
H G Paloheimo
Kumera
Lappset Group
Lemminkäinen
Mandatum Life (Sampo konserni)
Marecap Trans
MSK-Group
Odensö
OKA
Orpe Kuljetus
Pankkiiriliike Öhman
Patria
Promoleve
Protec Trust Management
Ruukki Group
Sandstone
Sportaid
Winsome

1. Kansan Uutiset 13.8.2009
2. Kts

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Op-pohjola on tukenut käsittääkseni kaikkia puolueita, ei vain hallistuspuolueita.

Redelisko kirjoitti...

Joo, siis on Patriakin tukenut myös demareita, mutta tossa listassa on kaikki, joilta Keskusta ja Kokoomus ovat saaneet tukea, havainnollistamassa sitä heidän yrityksiltä saamansa tuen laajuutta.

Mielestäni voisi olla kätevintä säätää puolueille ja ehdokkaille rahoituskatto, mutta ei ehkä yksittäisille lahjoituksille. Näin puolueet voisivat päästä samaan tulokseen sekä mikrolahjoituksilla että muutaman isomman rahalähteen kautta, koska poliittinen kulttuuri ja tukimuodot vaihtelevat puolueesta riippuen. Lähtötilanne olisi kuitenkin kaikille tasapuolinen, kun enää ei voitaisi käydä aivan tolkuttoman kalliita kampanjoita ja saavuttaa vaalivoittoja pelkillä palstamillimetreillä.