maanantai 23. helmikuuta 2009

Der Baader Meinhof Komplex / Kill Bill vol. 1

Kaksi leffaa tsekkailtu. Molempia yhdistää väkivallan keskeinen rooli.

Der Baader Meinhof Komplex, joka kertoo siis samannimisesta "vasemmistoradikaalista" terroristiryhmästä, jonka ensimmäinen sukupolvi vaikutti 1970-luvun Länsi-Saksassa. Katsoin leffan olosuhteiden pakosta alkuperäiskielellä ilman tekstityksiä ja tästä syystä missasin varmasti kelpo määrän yksityiskohtia, mutta juonessa pysyin kyllä kiinni ihan kiitettävästi, joskin historiantuntemuksesta oli huomattavasti apua.
Elokuva kuvaa erittäin raadollisesti kuinka väkivalta synnyttää väkivaltaa ja rakenteellinen väkivalta jää usein vain vähemmistöjen havaittavaksi, kun taas yksittäistapaukset aiheuttavat paniikkia ja toimenpiteitä. Toisaalta historia opettaa myös aktivistiliikettä; iskuissa kuolee viattomia ja on vähintäänkin kyseenalaista olivatko alkuperäiset iskun kohteetkaan niin mätiä, että se oikeuttaisi poliittiseen salamurhaan. Lisäksi ryhmä oli melko hierarkkisesti organisoitu ja sen tavoitteena oli jonkinlainen piilostalinistinen työläisvaltio. Edelleen on ihmisiä, jotka väittävät Punaista armeijakuntaa vasemmistoanarkistiseksi, vaikka kyseessä oli eittämättä vasemmistofasismi. Ymmärrän kyllä argumentin, että ryhmän väkivalta oli minimaalista järjestelmän väkivaltaan verrattuna, mutta sellainen argumentointi ei oikein jaksa kantaa itselleni. Lisäksi terrorismi on aina reaktiivista, eikä luovaa toimintaa.
Leffa kuvaa hyvin mm. kuinka Andreas Baaderin kilarointi ja karisma onnistuvat kääntämään alkujaan voimakkaan argumentoivan ryhmän itseisarvoiseen väkivaltaisuuteen. Ryhmähän aloitti symbolisilla iskuilla, joista ei aiheutunut henkilövahinkoja. Voin vaan kuvitella kuinka elokuvatiimin räjähde-ekspertin silmät ovat kiiluneet tätä kuvatessa.


Kill Bill vol. 1 aiheutti minulle hyvin ristiriitaisia fiiliksiä. Toisaalta pidin äärettömän paljon Quentin Tarantinon ohjauksesta, elokuvan leikkauksesta ja soundtrackista. Sen sijaan dialogi kuulosti korviini likimain lapselliselta ja 20-minuuttinen miekkailukohtaus aiheutti haukottelua. Leffahan alkaa lupaavasti ja mukaansatempaavasti, mutta jossain vaiheessa se ote herpaantuu ja juoni ei jaksa kantaa. Vol. 2 täytynee katsoa huomenna.

Tähän se lukuloma ajaa. Kynä se vaan liikkuu herkeämättä ja kaikki muu paitsi lukeminen kiinnostaa. Filosofiaa on kyllä tullut yksi kierros vedettyä ja yhteiskuntaoppi (on muuten oikeasti saatanan tylsä kirjasarja) laahaa mukana kohtalaisella tarmolla.

Ei kommentteja: